Ahoj doubleB-doubleC-áci!! Akce BBCC
Val Thorens

BBCC

se koná ve dnech : 12.–21. března. 1999

pozvánka se nějak ztratila, jestli vůbec nějaká byla, ale po síti běhalo hodně informací, zejména od Toniho o lavinách...  Zde jsou ty hlavní:


ahoj BBCC
Tesi mne Ilono, ze jsi mne poverila ulohou bezpecaka ohledne cesty do Val Thorens. Ovsem musim uprimne rici, ze k tomu abych kvalifikovane mohl posoudit situaci ve Val Thorens mi chybeji informace. Myslim si, ze dokazu velice dobre posoudit situaci zde v oblasti Arlberg, Silvretta a i Svycarsko, v casovem horizontu jednoho tydne. Co bude dal, je samozrejme divoka spekulace. Muze byt, ze spousta snehu rychlou oblevou roztaje, potom by ale v Alpach a i v Poryni nastala katastroficka povodnova situace. Je mozne, ze snih bude tat pomalu a slehne si. To by byla idealni situace, protoze tim by se snehova pokryvka velmi zpevnila a nebezpeci lavin by bylo podstatne mensi. Ale je tez mozne, ze prijde dalsi snehova vlna (novy snih nad 1 m), a to by potom bylo extremne nebezpecne, uz z toho duvodu, ze lavinove zatarasy, ktere jsou zde v Rakousku konstruovany na vysku snehu 6 m, jsou uz zcela zapadane a kazdy novy snih uz muze volne padat jako lavina do udoli. V kazdem pripade, kdybychom meli jet pristi tyden sem na Arlberg , urcite bych byl proti tomu, Jeste asi tyden bude trvat, nez se v idealnim pripade snih zpevni. Je ale pravda, ze v Savojich toho snehu prece jenom napadlo podstatne mene nez tady. Dnes jsem se dival pro porovnani, jak to tam vypada s vyskou snehu. Stav 24.2.1999 info pres Internet:

oblast / údolí stav sněhu (cm) počet liftů a lanovek
v údolí v horách celkem v provozu
Val Thorens  180 270 30 30
Meribel  100 280 46 30
Courchevel  105 180 64 68
Schruns / Montafon 80 460  
Lech, Zürs / Arlberg 250 380
Warth / Arlberg 385 425
St.Anton / Arlberg 190 690

Z toho plyne, ze v Savojich je na alpskou zimu normalni vyska snehu, zde jsou ale rekordy stoleti. Samozrejme je tez podstatne, jestli jsou vytvorene vichrici obri previsy. Zde jsou nekde az do vysky 10 m!!! O Savojich to bohuzel nevim.
Ted jsem volal Markete Skorepove, abych zjistil, jaka je situace primo na miste, Marketa rika, ze udoli ve
Val Thorens je siroke, ze tam laviny nemohou padat az dolu. Silnice je bez problemu sjizdna az nahoru. Vleky jsou v provozu, akorat sjezdovky do ostatnich udoli jsou zatim zavrene, ale mely by byt volne zase asi za 2-3 dny. Potvrdila mi, ze snehu je tam sice hodne, ale v normalnich mezich. Samozrejme se muze stat, ze chytneme zase spatne pocasi, ale to je bohuzel riziko kazde zimni dovolene v Alpach. Co se tyce cesty autobusem, nedokazu posoudit, zda riziko touto jizdou je vetsi nez jizdou autem. Podle Markety se jezdi modernimi autobusy a se zkusenymi ridici. Ale to by meli posoudit ti, kteri uz tam byli. Ja s Radkou prijedem autem, ovsem kvuli tomu, ze jsme tyden pred tim v Bregenzu a zde mame veskerou lyzarskou vybavu. Po zvazeni vsech faktu si myslim, ze v soucasne dobe bychom nas zajezd stornovat asi nemeli. Ale to je muj osobni nazor, nechtel bych nikoho ovlivnovat. Navic nevim, jak je to v obchodnich podminkach ohledne pripadneho vraceni penez. Podle nemeckeho prava maji turisti pravo stornovat jen tyden dopredu a v pripade, ze existuje bezprostredni ohrozeni anebo je oblast zavrena anebo v pripade nemoci. Otazka storna se ted zde v televizi do siroka diskutuje, pro zdejsi oblasti to bude obri ztrata.
Vubec se zde o nicem jinem nemluvi nez o soucasne katastroficke situaci. Asi 4 km od Galtüru vcera spadla dalsi obri lavina a zase zahynulo nekolik lidi. Tragicke na tom je, ze polovina turistu byla tesne pred tim evakuovana vrtulnikem. Dalsi polovina cekala na dalsi vrtulnik. Protoze ale nastala prudka vanice, vrtulnik nemohl pristat a odletl prazdny. A asi po 15 minutach smetla lavina rychlosti az 250 km/h 3 domy a s nimi i ty, co cekali na zachranu. Jako zazrakem po dvou hodinach nasel lavinovy pes pod lavinou ctyrleteho chlapce. Byl ovsem uz klinicky mrtvy. Pod nasezenim vlastniho zivota se vojenskemu pilotu podarilo ve vanici preletnout vrtulnikem alespon do Galtüru, kde byl chlapec ozivovan. Druhe rano byl pak dalsim vrtulnikem prevezen do nemocnice v Landecku, kde ho definitivne lekari zachranili. Dnesni a zitrejsi evakuace nekolika tisic lidi z Galtüru a Ischglu je 20 az 30 rakouskymi, americkymi a nemeckymi vrtulniky velkolepa, dobre organizovana a Rakousko takovouto zachrannou akci jeste nikdy nezazilo.
Dnes jsem se dozvedel dalsi rekord. Na svycarske hore SÄNTIS (2,560 m n.m.), to je ta hora, ktera je videt z Bregenze, bylo vcera namereno 7,25 cm snehu !!!!!!!!!!!

Ahoj Toni


ahoj BBCC

Opet se hlasim ze zasnezenych hor.

Priroda byva prece jenom spravedliva. Po katastrofalni situaci v minulych tydnech, nastala idealni situace, ze sem prisla tlakova vyse. Ta zpusobila bezvetri, slunecno, teploty kolem + 3°C ve vysi 2.000 m. Tato mala obleva pres den prinesla provlhceni snehu, ale uz nevyvolala dalsi obri laviny.V noci pak bylo pri hvezdnate obloze pod nulou a to ten navlhly snih zpevnilo a spojilo s puvodnimi vrstvami snehu. Lavinova situace je sice stale jeste na stupen 4 (vysoka - t.zn. nesmeji se opoustet upravene sjezdovky), ale uz neni 5 (extremni). A tato velice prizniva situace by mela trvat nejmene do stredy, takze se celkova situace urcite znormalizuje. Dnes uz se otvira vetsina zavrenych horskych silnic. Zbytek by se mel otevrit behem zitrka a pondelka.

Zaslechl jsem nazor, ze jsem Vas svymi zpravami trochu vydesil. To samozrejme nebylo v mem umyslu. Ale pravda je, ze ta situace v Rakousku a ve Svycarsku skutecne desiva byla . Ovsem podobna situace se uz asi dlouho opakovat nebude.

Vzniklo vse tim, ze napadlo behem 1 tydne 2 az 4 m noveho snehu pri teplotach kolem -10 az - 20°C. Diky nizkym teplotam byla zustala cela snehova pokryvka ve forme prachoveho snehu. Navic radila celou dobu na horach prudka vichrice, chvilemi i uragan. Tim vznikly obri previsy nekdy i pres 10 m vysoke. A pri dalsich poryvech vichrice, se pak utrhly a vzaly s sebou ostatni mnozstvi noveho snehu. A tim vznikly ty obri prachove laviny, ktere jsou nebezpecne hlavne kvuli rychlosti, ktera dosahuje 200 az 300, km/h a tim padem smetou vse co se postavi do cesty. Je velmi potesujici, ze tam kde byly lavinove zatarasy, tam laviny nepadaly. A tyto lavinove zatarasy byly a jsou porizovany velkymi naklady, tam kde hrozi vzdy bezprostredni nebezpeci. Kdyby tyto ochrany nebyly, tak si myslim, ze by v Alpach byla katastrofa gigantickych rozmeru. Podobna situace zde byla v 50.letech, ale tehdy tyto ochrany jeste nebyly.

Dalsi zajimavy poznatek je ten, ze tam, kde jsou upravene sjezdovky se nikomu nic nestalo, jednak jsou tam preventivne i malinke laviny odstrelovany behem cele sezony, navic pri sebemensim nebezpeci se tyto sjezdovky zaviraji. A kdyz se divam do minulosti poslednich 5 let, tak se na sjezdovkach skutecne ohledne lavin nic nestalo. Da se rici, ze jsou sjezdovky absolutne bezpecne.

Jeste jednou kvuli tomu, zda jsem Vas trochu vydesil. Jsem toho nazoru, ze v takovychto pripadech je dobre byt vydesen a uvedomit si o co vlastne jde. Myslim si, ze cela tato situace byla dobra k tomu, aby si lidi uvedomily, jake muzou byt hory zradne. Do Alp jezdi miliony lidi. Je zde perfektni infratruktura, nekdy lepsi nez tam, odkud turiste pochazi. Bez problemu se clovek dostane do vysky 2.000 az 3.500 m n.m. Lide, kteri sem jezdi hlavne z oblasti, kde hory nejsou, maji tim padem pocit absolutni jistoty a nejake nebezpeci si vubec nepripousti. A vubec nejvetsi pocet nehod a smrtelnych pripadu (daleko vice nez co nyni zpusobily prirodni zivly) se stane kvuli tomu, ze lide preceni sve sily, jsou spatne vybaveni, podceni bleskove zmeny pocasi v horach, a hlavne se neridi radami domorodcu, nerespektuji zakazy a prikazy. A hory jsou skutecne nebezpecne kazde rocni obdobi. Na druhe strane strane jsou ale hory fascinujici. A pokud si kazdy uvedomi ty veci, ktere jsem pred tim napsal a ridi se jimi, pak je riziko minimalni. A ten pozitek z pobytu v prekrasne horske krajine je naprosto nepopsatelny. A co se tyce odpocinku a relaxace, tyden zimniho pobytu na horach odpovida 2 az 3 tydnum dovolene v lete. Pokud se ovsem stane jednou za 50 let to co v minulem tydnu, tak to je proste vyssi moc a osud.

Budu dale situaci sledovat a pokud se stane neco neobvykleho, tak Vas budu samozrejme informovat. Pristi tyden jsem zase v Praze. A za 14 dni se tesim do Francie, momentalne tam jsou podminky na lyzovani idealni.

Ahoj
Vas snehovy zpravodaj
Toni


a ještě hrůzné zprávy z tisku:
v Tyrolsku již 27 obětí lavin

9 obětí laviny, 30 dalších se postrádá

lavina v Mathonu mezi Galtürem a Ischglem zasypala devět lidí

evakuace ze švýcarských Alp

ve švýcarském Evolene vyproštěno z laviny už sedm mrtvých

holýma rukama proti lavině

královna Beatrix nuceně domů

obětavost i panika v rakouském Galtüru, zvažuje se evakuace

 


odkaz na hlavní stránku www.BBCC.cz
BBCC - hlavní stránka
správce stránky: odkaz naHonza Brč
e-mail: poslat e-mailBrc@BBCC.cz
naposledy upraveno:
26.07.2002 11:52