Ahoj BíBíCíCákové , a už jsou tady …

Běžky ve Svratce

Pozn. : penzion je v uličce vycházející ze spodní strany hlavního náměstí ve Svratce okolo restaurace U Berušky, se kterou vlastně sousedí.

Přihlášky posílejte co nejdříve, nejlépe včera, na mejl : oaj@volny.cz Pořadí přihlášek bude v případě kapacitní tísně rozhodovat o zařazení uchazečů.

Na naše špičkové skituristické výkony se těší Olda.

 

mapa Svratky

 

SVRATKA

Svratka (680 m.n.m.) si jako řada jiných měst v okolí říká "srdce Vysočiny". Něco na tom je. V okolí jsou rozsáhlé lesy decentně stoupající až k nejvyššímu bodu Českomoravské Vysočiny - Devíti skalám (836,3 m.n.m.). Až pod devátou skálu se dá jet na lyžích, nahoru je třeba se vysápat po skalních stupních. Výhled je zajímavý. V okolních lesích je skryta řada dalších bizardních rulových skalních útvarů podivných jmen jako Dráteničky, Perničky atd. Oblast zachycuje mapa z edice KČT č. 48 - Žďárské vrchy.

Okolí Svratky je vždy prošlapáno řadou běžkařských stop (občas i strojně upravovaných) vedoucích lesy do oblasti Devět skal, Křižánky, Sněžné, Milovy, Svratouch, Čachnov atd. Podle mých poznatků je v těchto stopách sice živo, zdaleka však ne přecpáno.

V okolních obcích jsou pohostinství, kde se nenáročný běžkař uživí. Ve Svratce samé je řada příjemných útulen. Svratka je m.j. specifická tím, že v každé chalupě se tu narodil, pracoval nebo zemřel alespoň jeden alespoň akademický malíř. Místní občané si tuto skutečnost nezřídka připomínají výstavami jejich prací. A tak se tu dá často pozorovat i výtvarno. Další místní atrakcí je ledová plochá dráha a přírodní rychlobruslařský stadion, ne kterém však většinou vinou klimatické nepřízně nebývá led.

Názory, nápady a připomínky směrujte na : OAJe


Poslední úpravy stránky: 23.09.2000 17:43