NOHY, neboli Nocí okOlo praHY

Vážení příznivci netradičních, ba absurdních podniků, sebeodříkání až sebepopření, dovolte, abych Vám předložil následující pozvánku, která je pokusem o navázání na dřívější úspěšnou BBCC akci v korytu Botiče.

S trochou pražského patriotismu pociťuji vinu nad tím, že jako rodilý Pražák sice něco tuším o dějinné velikosti svého města, ale její geografická velikost mně zůstává zastřena vágními obrazy map. Proto ve mně dlouho zrálo odhodlání na vlastním těle prožít její rozměry pokusem ji obkroužit úsilím vlastních svalů...

Termín konání byl předběžně stanoven na sobotu 26. 7. 2003, 18h, aby se mohli připojit i účastníci BBCC zájezdu na Sardinii.

Protože na výchozí místo přijedeme v časných ranních hodinách nebude fungovat MHD. Z tohoto důvodu doporučuji na místo srazu dojet auty. Auta parkují na place před fitness centrem K.A.R.E.L. v ulici Spořická, Dolní Chabry. Ulice má přibližně východo-západní směr, vy spatříte nápis KAREL na její severní straně.

Naše cesty povedou přibližně po obvodu Prahy, převážně po silnicích nižší kategorie. Vyjíždíme z Dolních Chaber, odkud sjedeme k Vltavě, v Klecanech se necháme přetrajektovat (poslední přívoz diktuje čas, kdy akce začíná, telefon na přívoz 284890074, který oficiálně končí o víkendu v 18.30h, po domluvě s převozníkem máme zajištěn převoz do 19h. Ti, kteří nedojedou peloton do 19h budou z dalšího dění přirozeně vyloučeni) přes Vltavu, dále pak údolím potoka přes Černý Vůl severně kolem letiště, Jenčí, přes Ořech do Radotína, odkud po lávce dál na Zbraslav, ze Zbraslavi si vyšlápneme na Točnou, potom projedeme Průhonice, Dubeč, údolí Rokytky - Běchovice, z nich vyjedeme do  Horních Počernic, dále na Čakovice, Letňany, Ďáblice, Chabry zpět do Chaber. Okruh je přibližně 100km dlouhý (upřesním - konečně zase nějaká výzva po jarním selhání) s převýšením nejvýše 600m (tři výrazná údolí: Roztoky-Ruzyně; Zbraslav-Točná; Běchovice-Horní Počernice).

Předběžnou mapku můžete shlédnout na následujícím obrázku:

Mnohem zajímavější je ovšem výškový profil trasy, kterou jsme s Editou 19.7.2003 projeli, abychom vyladili poslední detaily a našli vhodná místa k občerstvení. Naměřili jsme přibližně 103km a 820m převýšení. Tyto údaje nejsou vůbec hrozivé zopakujeme-li argumenty z úvodu: pojedem po silnici, nebude se čím zdržovat, kopce jsou mírné, což se projevilo i na průměrné dosažené rychlosti 16.7km/h. Abychom odolávali spánku, bude nejlépe celou trasu proložit minimem přestávek - ve tmě kochat se nebude skoro čím. Proto bych také doporučil se řádně vybavit cereálními tyčinkami a energetickými nápoji, kdo vezme kafe do termosky bude jistě v kolektivu oblíben. Když je řeč o výbavě, je naprostou nezbytností mít fungující světla: přední a zadní blikačku a svítilnu, dále předepisuji neónovou vestu s odrazovými pásy (nyní již též součást povinné výbavy služebních vozidel, kterou lze koupit za 300kč). Ostatní ochranné pomůcky jsou dobrovolné, jako například blikačka na paži, která "ukazuje jak je kdo široký", jak mi poradila Vrstevnice.

Níže uvedený obrázek je samovysvětlující, zastavím se proto u občerstvení: restauraci Mlýnský domov (otevřeno do 23h, Jinočany, tel.: 257960420 nebo 604875000) jsme navštívili a byli spokojeni s její úrovní. Doporučoval bych tam natankovat vitální energii a to do 22h, což od překročení Vltavy hravě stihneme. V tomto ohledu potřebuji znát počet lidí pro předběznou rezervaci. Dalším místem pro doplnění cyklolahví a něco malého může být pumpa v Dolních Břežanech. Potom následuje možnost zastávky ve stylové restauraci Hliněná bašta ( otevřeno do 1h, tel.: 272690700 nebo 272690028) v Průhonicích, případně průjezd non-stop McDrivem tamtéž. Poslední možnost doplnit síly na poslední třetinu cesty máme v non-stop Country Saloonu v Horních Měcholupech (kvalita neprověřena). V místě dojezdu občerstevní neplánuji, abychom se s prázdnými žaludky mohli zdravě rozjet dospat domů.

 

Výbava bezpečného kola:

Další informace jsou na cestě. Již nyní však vím, že Měsíc bude mladý a nelze spoléhat na jeho mdlý svit. Další astronomické jevy nastuduji.

Prozatím se přihlásili, Vrstevnice, Edita s Jaroušem, Jitka s Vaškem, Marcela; prosím další zájemce, aby se mi ozvali.

Jarouš, též známý jako "Noční pot"