Kuchařka |
BBCC |
autor: Vrstevnice
akce BBCC:
Konopí, 16. - 17. května 1998 a jiné
na jemnější plátky nakrájet
- vepřové maso (jakékoli) - cca 1/2 kg - 1 kg
- kuřecí nebo krůtí maso (jakékoli) - cca 1/2 kg - 1 kg
- uzené maso (jakékoli) - cca 1/2 kg - 1 kg
- játra (jakákoli) - cca 1/2 kg - 1 kg
- uzenina (jakákoli), anglická slanina apod. - cca 1/2 kg - 1 kg
dohromady smíchat
- směs drceného pepřového koření - 1 sáček
- zelený pepř - 1 sáček
- paprika sladká - 1 sáček
- paprika pálivá - 1/2 sáčku
- pepř černý mletý - 1/2 sáčku
- pepř bílý mletý - 1/4 - 1/2 sáčku
- směs koření Kotany na barbecue nebo na bifteky - 1 sáček
připravit
- worchester
- sojová omáčka
- olej
do vhodné nádoby vrstvíme
- trochu oleje
- maso
- zakapat worchestrem
- posypat kořením
- zalít olejem
- maso
- zakapat sojovou omáčkou
- posypat kořením
- zalít olejem
- vrstvit vždy do zaplnění nádoby
- horní vrstva musí být zalita olejem
- možno zasypat nebo prokládat cibulí, pokrájeným česnekem, pokrájenými olivami, ořechy apod.
- nechat odležet minimálně 3 dny
- pak napíchat na jehly (POZOR nehustit příliš k sobě, aby se maso propeklo), popř. prokládat s krájenou cibulí, pórkem nebo jinou zeleninou (není ale
nutno)
- pomalu opékat nad ohněm
- podává se s chlebem, kečupem, hořčicí a Vrstevnicovými omáčkami
autor: Vrstevnice
základ
- 2 - 3 sklenice majonézy
- 1 - 2 bílé jogurty
- 1 - 2 zakysané smetany
- možno přidat žervé nebo tvaroh na zahuštění
- dle chuti sůl nebo trochu cukru
- vše smíchat - podle toho, jak kdo má rád tučné, lze měnit poměr jogurtu, majonézy a smetany;
některé složky lze i vynechat
- po ochucení nutno nechat minimálně 1 den odležet
- sojová
směs ochutit sojovou omáčkou
- worchestrová
směs ochutit worchestrem
- kečupová
směs ochutit kečupem
- hořčicová
směs ochutit hořčicí
- pepřová
směs ochutit drcenou pepřovou směsí
- česneková
směs ochutit utřeným česnekem
- cibulová
směs ochutit krájenou cibulí nebo krájeným pórkem (POZOR !!! po delší době hořkne po cibuli)
- pažitková
směs ochutit krájenou pažitkou (POZOR !!! po delší době hořkne po pažitce)
- křenová
směs ochutit strouhaným nebo sterilovaným křenem
- atd.
dalším chuťovým variacím a domácím zvyklostem se meze nekladou
autor: Vrstevnice
akce BBCC:
Borek, 29. - 31. května 1998 a jiné
na 1 sklenici cca 750 ml
3 hermelíny nebo jiné druhy sýrů (romadúr, balkánský sýr, tvrdý tvaroh, pivní sýr…)
2 česneky (celé hlavičky)
1 sáček směsi drcených pepřů
1 sáček zeleného pepře
1/2 sáčku pálivé mleté papriky
1 - 2 lžičky soli
1 - 2 lžičky mletého pepře
bobkový list
nové koření
1 - 2 lžičky chilli
1 balíček oliv
ořechy
1 - 2 feferonky
olej
Sýry nakrájíme na kousky - lze kombinovat i několik druhů sýrů.
Česnek, olivy a feferonky nakrájíme na plátky.
Ořechy rozdrtíme na větší kousky (lze je i vynechat nebo zaměnit za olivy).
V misce smícháme směs drcených pepřů, zelený pepř, sůl, mletý pepř, papriku a chilli. Lze kombinovat i jiná koření dle chuti.
Do sklenice klademe postupně vrstvy:
1. nalít trochu oleje
2. hermelín (popř. různé sýry)
3. posypat kořením, česnekem, olivami
4. položit 1 bobkový list a pár kuliček nového koření
5. zalít olejem
6. hermelín (popř. různé sýry)
7. posypat kořením, česnekem, ořechy
8. položit 1 bobkový list a pár kuliček nového koření
9. zalít olejem
Vrství se až do zaplnění celé sklenice. Vrch se zasype feferonkou a zalije olejem. Feferonkou lze i prokládat.
Nechá se v chladu minimálně 1 týden odležet.
(pro nezasvěcené - tvrdá „Y" jsou zde volena záměrně a jsou výsledkem veškerých diskusí na téma životnost a neživostnost
pojmů utopenci/utopence)
autor: Taťka
akce BBCC:
Bregenz, 19. - 23. srpna 1998
nejprve si obstaráte plastový kyblík s poklopem od podnikatelského (tj. cca 10-ti kilového) balení hořčice - někde vám ho dají zdarma, někde za něj dáte 10,-- Kč nebo možná i více
dále si připravíte
- cca 5 kg buřtů
- cca 3 kg cibule
- koření, vodu a ocet na zálivku
no a pak se zeptáte Taťky, na tajný recept jak vaří nálev - pokud Vám to NEŘEKNE, tak ty buřty sníte klasicky s octem a cibulí nebo si uvaříte buřtguláš
ALE pokud vám to ŘEKNE, tak do připraveného plastového kbelíku vrstvíte
- rozpůlené buřty
- cibuli
- vše zaléváte připraveným vychladlým nálevem
- necháte odležet cca 1 týden
vhodné podávat
- s chlebem
- a pouze za hranicemi České republiky (tam chutnají nejlépe)
Nedoporučujeme zálivkové experimenty neboť při špatné kombinaci lze snadno vytvořit cosi zcela
nepoživatelného, co vám zvláště v cizině chuť domova nepřiblíží…
autor: Věra Hejtmánková
akce: Taťkovy narozeniny, 9. dubna 1999
4 - 5 bílků
20 dkg pískového cukru
20 - 25 dkg mletých ořechů
pečící papír
rum (min. 1/4 litru)
ananasová šťáva
3 šlehačky
balíček piškotů
ananasový kompot
na zdobení:
šlehačka
ztužovač šlehačky
čerstvé nebo kompotované ovoce
Bílky ušleháme, do nich se zamíchají ořechy a cukr.
Z pečícího papíru vystřihneme dvě kružnice o velikosti dortové formy. Dáme na plech a na něj
naneseme těsto. Pečeme v troubě 2,5 - 3 hodiny při cca 90°.
Upečené placky pokapeme rumem a ananasovou šťávou (asi 5 - 6 lžiček).
Ušleháme tři šlehačky.
Piškoty pokapeme rovněž rumem a ananasovou šťávou.
Trochu rumu smícháme s ananasovou šťávou.
Do dortové formy klademe postupně vrstvy:
1. upečená a pokapaná placka
2. vrstva piškotů - pokapat
3. šlehačka
4. hustě poklást kousky ananasu
5. šlehačka
6. piškoty - pokapat
7. šlehačka
8. piškoty - pokapat
9. šlehačka
10. ananas
11. šlehačka
12. piškoty - pokapat
13. šlehačka
14. druhá upečená placka - pokapat
Dort dát ztuhnout do ledničky do druhého dne. Pak dle vlastní fantazie zdobit šlehačkou (se
ztužovačem) a ovocem.
autor: OAJ
akce BBCC:
Sázava, 10. - 12. září 1999
- cca 5 kg koňských buřtů či točené koniny nakrájené na buřtí kousky
- cca 3 - 5 kg cibule
- 2 - 3 flašky kečupu
- 1 basa piva
- koření - mletý pepř, celý pepř, nové koření, bobkový list
do remosky (či pekáčku) navrstvíme
- buřty rozkrojené na půlku
- zasypeme pokrájenou cibulí
- zalijeme kečupem
- navrch přidáme 1 celou nebo pokrájenou feferonku
- posypeme mletým pepřem
- možno přidat celý pepř, nové koření a bobkový list
- zalijeme pivem
až je navrstvené veškerenstvo potopené (velmi vhodné je černé pivo)
- zapékáme cca 20 - 30 minut
podává se s
- chlebem
- pivem
- možno přidat sterilované všechnomožné dle vlastní chuti
autor: Ilona
akce BBCC:
2. narozeniny 14. září 1999
- rýže pro celé BBCC
- paprika
- rajčata
- salátová okurka
- chřest
- krabí maso (krabí tyčinky)
- olivy
Rýži uvaříme klasicky do měkka a necháme vychladnout.
Na oleji opečeme papriku a necháme rovněž vychladnout, na jemno nakrájíme veškerou zeleninu a
krabí maso.
Vše smícháme a ochutíme zálivkou.
Zálivka:
- francouzská hořčice s estragonem
- ocet
- voda
Vše smícháme, můžeme ochutit oreganem a solí.
autor: Ilona
akce BBCC:
2. narozeniny 14. září 1999
- sáček těstovin (cca 500 g - vhodné jsou větší tvary jako mušle, mašle apod.)
- 1 sterilovaný hrášek
- 1 sterilovaná kukuřice
- 2 - 3 lžíce majonézy
- tuňák
- sůl a pepř dle potřeby
- petržel na zdobení
Těstoviny uvaříme, propláchneme a necháme vychladnout. Smícháme se zeleninou a majonézou. Dle
potřeby ochutíme solí a pepřem.
Potom přidáme tuňáka - lze buď zamíchat nebo navršit doprostřed mísy.
Jájin nakládaný zeleninový salát
autor: Jája
akce
BBCC:
2. narozeniny 14. září 1999
- 1 díl balkánského sýra
- 1 díl naložených paprik
- 1 díl cukety
- olej
- provensálské koření
Vše nakrájet na kostičky, promíchat s kořením, skládat do sklenice a zalívat olejem. Horní vrstva musí
být ponořena do oleje.
Nechat odležet minimálně 3 dny (nám ovšem vydrželo ještě další 14 dní - až do další akce
v Počátkách).
autor: Zuzka
akce BBCC:
Cihelna, 11. - 13. srpna 2000
500g kuřecí prsa (lze použít i vepřová panenka) - uvařit a nakrájet
2 stroužky česneku - nakrájet na nudličky
1 cibule - osmahnout
3 lžíce oleje - dát pod cibuli před osmahnutím
potom se přidá maso, osmahne se asi 3 - 5 min., potom se zaleje zálivkou a pohřeje asi 5 min.
zálivka:
1 lžička červené papriky
0,5 lžičky soli
1 lžička mletého zázvoru
1 lžíce cukru moučka
2 lžíce sojové omáčky
3 lžíce vývaru z masa
Dobrou chuť BBCC
přeje
Zuzana
autor: Jája
akce BBCC:
Burčák, 27. září - 1. října 2000
Propriety:
- matjesy (nejlépe uzené)
- brambory
- cibule
- sladkokyselé okurky
- kyselé jablko
Nálev:
- olej
- ocet
- pepř
- sůl
Vše namíchat dle chuti strávníka.
Brambory uvařit, pak vše pokrájet, zalít nálevem a nechat proležet tak jednu hodinu. Sníst do druhého
dne.
autor: Vrstevnice
akce BBCC:
Burčák, 27. září - 1. října 2000
na kousky nakrájet
- různé druhy nakládaných ryb (uzených i kyselých)
- cibuli nebo pórek
- olivy
- nakládané feferonky
- česnek (popř. použít sušený plátkový česnek)
smíchat
- 1 balíček drcené pepřové směsi
- 1 balíček zeleného pepře
- 2 - 3 lžičky mletého černého pepře
- 2 - 3 lžičky mletého bílého pepře
- 2 - 3 lžičky pálivé papriky
- 1/2 balíčku koření na ryby Kotány
připravit
- olej
- bobkový list
- nové koření
- celý černý pepř
do sklenice (nebo libovolné uzavíratelné nádoby) klást vrstvy
- trochu oleje
- položit vrstvu ryb
- posypat kořením
- zasypat cibulí, pórkem, olivami, feferonkami apod.
- položit 1 bobkový list + 5 kuliček celého pepře + 2 kuličky nového koření
- zalít olejem
- položit vrstvi ryb
- posypat kořením
- zasypat cibulí, pórkem, olivami, feferonkami apod.
- položit 1 bobkový list + 5 kuliček celého pepře + 2 kuličky nového koření
- zalít olejem
- atd. až do zaplnění nádoby - horní vrstva musí být zalita olejem
Nechat odležet v chladu minimálně 1 týden. Podávat dle chuti s chlebem a pivem
nebo vínem.
autor: paní Lišková
akce BBCC:
Naděje, 20. - 22. října 2000
- cca 1,75 kg hub
Rozkrájíme na větší kousky a 5 - 10 minut povaříme ve slané vodě. Pak propláchneme studenou
vodou a necháme řádné okapat.
Přidáme:
- cca 90 dkg očištěných paprik - nakrájených na větší kousky
- cca 60 dkg cibule - nakrájené na proužky
- 250 g rajského protlaku
- 250 g kečupu
- 1 l oleje
Vše společně s houbami povaříme.
Samostatně svaříme:
- 2 dcl vody
- 6 dkg soli
- 4 dcl octa
- 30 dkg pískového cukru
- 6 kuliček pepře
- 6 kuliček nového koření
- 6 ks bobkového listu
- 6 ks hřebíčku
Povaříme zhruba 5 minut. Pak vyndáme koření a smícháme s houbovou směsí.
Plníme do sklenic a sterilizujeme 20 - 30 minut.
autor: Edita
akce BBCC:
PraSká III., 27. dubna - 1. května 2001
- 1 balíček lístkového těsta (na 2 záviny)
- 1,5 balíčku mražené zeleniny s kukuřicí a paprikou (nejlépe Benátská směs)
- kysaná smetana
- koření = kari, chilli, bylinky, sůl, kmín
- rozinky
- krájené olivy
- 1 - 2 vařená vejse (dle chuti)
Zeleninu podusíme a smícháme s kořením a zakysanou smetanou. Možno event. zahustit moukou -
směs NESMÍ téct. Nakonec přidáme olivy a rozinky a směs lehce prohřejeme. Necháme zchladnout.
Z lístkového těsta vyválíme plát, plníme zeleninovou směsí a dále postupujeme jako při přípravě
klasického závinu.
autor: Toni (který to přeložil z časopisu BIKE 05/2001)
akce BBCC:
Korsika, 30. června - 15. července 2001
Na cca 20 tyčinek je třeba
- 50 g lískových oříšků
- 50 g dýňových semínek
- 100 g fíků
- 50 g sušených švestek
- 2 čerstvá jablka
- 50 g slunečnicových semínek
- 150 g hrubé mouky
- 150 g ovesných vloček
- 1 l vody
- 5 lžic slunečnicového oleje
- 100 g rozinek
- 1 lžičky soli (nejlépe obohacené jódem)
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce skořice
Oříšky, různá semínka, fíky a sušené švestky nasekáme na hrubo.
Mouku a ovesné vločky vsypeme do mísy, přidáme vodu, olej a ostatní suroviny a zamícháme.
Ochutíme solí, medem a skořicí. Uhněteme těsto.
Plech vyložíme papírem na pečení a těsto rovnoměrně rozetřeme. Pečeme v předehřáté troubě (na
180°) cca 30 minut.
Ještě teplé rozřežeme na tyčinky a necháme vychladnout.
Po požití této krmi je údajně organizmus připraven na vysokou zátěž !!!
POZOR - v horkém počasí mají tyčinky značnou tendenci měknout !!!
autor: Radek
akce BBCC:
Korsika, 30. června - 15. července 2001
- 1 balíček špaget
- sardinky dle vlastní chuti (ne v tomatě)
- Sugo (drcený rajčatový protlak)
- koření = bazalka (nejlépe čerstvá), oregano, provensálské koření apod.
Na pánvi smícháme všechny přísady na mišmaš, tj. sardinky, protlak a ochutíme dle vlastní chuti.
Nandáme na špagety uvařené klasickým způsobem a pak už se jen olizujeme.
autor: Zuzka podle osvědčeného babiččina receptu
akce BBCC:
Dymník, 10. - 12. srpna 2001
- 1 kuře (popř. jen prsa nebo čtvrtky)
- 1 květák
Nejprve začneme vařit kuře, později přidáme květák tak, aby obojí bylo současně měkké. Kuře
případně obereme, maso ponecháme ve vývaru a přidáme knedlíčky a vaříme cca 20 minut.
Knedlíčky:
- 6 - 7 rohlíků
- cca 1 litr mléka
- 2 vejce
- muškátový oříšek
- sekaná petrželka
- lžička másla
- strouhanka
Rohlíky nakrájíme a zalijeme mlékem tak, aby kostky nasákly jako u nádivky. Když jsou kostky
nasosané, přidáme sůl, celá vejce, muškátový oříšek, petrželku a máslo. vše smícháme a zahustíme
strouhankou tak,a by šly tvořit knedlíčky.
Copyright © BBCC
Vrstevnice
kuchařku
ve formátu DOC můžete stáhnout zde
BBCC - hlavní stránka |
správce
stránky: Honza Brč e-mail: Brc@BBCC.cz |
naposledy
upraveno: 11.11.2002 14:51 |