Kuchařka
sebrala a sepsala: odkaz naVrstevnice

  BBCC

Obsah:

BBCC špízy
Vrstevnicové omáčky
Vrstevnicový hermelín 
Taťkovy utopency 
Taťkův dort 
OAJovy buřty v pivě 
Ilonin rýžový salát 
Ilonin těstovinový salát 
Jájin nakládaný zeleninový salát 
Kuře alá Cihelna 
Salát z matjesů alá Jája 
Rybí směs alá Perná 
Nakládané houby alá Naděje 
Zeleninový závin pro Jarouše 
Olympia tyčinky 
Sardinkový mišmaš na špagety 
Kaldoun 

ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam BBCC špízy ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam

autor: Vrstevnice
akce
BBCC: Konopí, 16. - 17. května 1998 a jiné

na jemnější plátky nakrájet
- vepřové maso (jakékoli) - cca 1/2 kg - 1 kg
- kuřecí nebo krůtí maso (jakékoli) - cca 1/2 kg - 1 kg
- uzené maso (jakékoli) - cca 1/2 kg - 1 kg
- játra (jakákoli) - cca 1/2 kg - 1 kg
- uzenina (jakákoli), anglická slanina apod. - cca 1/2 kg - 1 kg

dohromady smíchat
- směs drceného pepřového koření - 1 sáček
- zelený pepř - 1 sáček
- paprika sladká - 1 sáček
- paprika pálivá - 1/2 sáčku
- pepř černý mletý - 1/2 sáčku
- pepř bílý mletý - 1/4 - 1/2 sáčku
- směs koření Kotany na barbecue nebo na bifteky - 1 sáček

připravit
- worchester
- sojová omáčka
- olej

do vhodné nádoby vrstvíme
- trochu oleje
- maso
- zakapat worchestrem
- posypat kořením
- zalít olejem
- maso
- zakapat sojovou omáčkou
- posypat kořením
- zalít olejem

- vrstvit vždy do zaplnění nádoby
- horní vrstva musí být zalita olejem
- možno zasypat nebo prokládat cibulí, pokrájeným česnekem, pokrájenými olivami, ořechy apod.
- nechat odležet minimálně 3 dny
- pak napíchat na jehly (POZOR nehustit příliš k sobě, aby se maso propeklo), popř. prokládat s krájenou cibulí, pórkem nebo jinou zeleninou (není ale nutno)
- pomalu opékat nad ohněm
- podává se s chlebem, kečupem, hořčicí a Vrstevnicovými omáčkami

zpět na obsah


ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam Vrstevnicové omáčky ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam

autor: Vrstevnice

základ
- 2 - 3 sklenice majonézy
- 1 - 2 bílé jogurty
- 1 - 2 zakysané smetany
- možno přidat žervé nebo tvaroh na zahuštění
- dle chuti sůl nebo trochu cukru
- vše smíchat - podle toho, jak kdo má rád tučné, lze měnit poměr jogurtu, majonézy a smetany; 
některé složky lze i vynechat
- po ochucení nutno nechat minimálně 1 den odležet

- sojová
směs ochutit sojovou omáčkou

- worchestrová
směs ochutit worchestrem

- kečupová
směs ochutit kečupem

- hořčicová
směs ochutit hořčicí

- pepřová
směs ochutit drcenou pepřovou směsí

- česneková
směs ochutit utřeným česnekem

- cibulová
směs ochutit krájenou cibulí nebo krájeným pórkem (POZOR !!! po delší době hořkne po cibuli)

- pažitková
směs ochutit krájenou pažitkou (POZOR !!! po delší době hořkne po pažitce)

- křenová
směs ochutit strouhaným nebo sterilovaným křenem

- atd.
dalším chuťovým variacím a domácím zvyklostem se meze nekladou

zpět na obsah


ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam Vrstevnicový hermelín ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam

autor: Vrstevnice
akce
BBCC: Borek, 29. - 31. května 1998 a jiné

na 1 sklenici cca 750 ml
3 hermelíny nebo jiné druhy sýrů (romadúr, balkánský sýr, tvrdý tvaroh, pivní sýr…)
2 česneky (celé hlavičky)
1 sáček směsi drcených pepřů
1 sáček zeleného pepře
1/2 sáčku pálivé mleté papriky
1 - 2 lžičky soli
1 - 2 lžičky mletého pepře
bobkový list
nové koření
1 - 2 lžičky chilli
1 balíček oliv
ořechy
1 - 2 feferonky
olej

Sýry nakrájíme na kousky - lze kombinovat i několik druhů sýrů.
Česnek, olivy a feferonky nakrájíme na plátky.
Ořechy rozdrtíme na větší kousky (lze je i vynechat nebo zaměnit za olivy).
V misce smícháme směs drcených pepřů, zelený pepř, sůl, mletý pepř, papriku a chilli. Lze kombinovat i jiná koření dle chuti.

Do sklenice klademe postupně vrstvy:
1. nalít trochu oleje
2. hermelín (popř. různé sýry)
3. posypat kořením, česnekem, olivami
4. položit 1 bobkový list a pár kuliček nového koření
5. zalít olejem
6. hermelín (popř. různé sýry)
7. posypat kořením, česnekem, ořechy
8. položit 1 bobkový list a pár kuliček nového koření
9. zalít olejem

Vrství se až do zaplnění celé sklenice. Vrch se zasype feferonkou a zalije olejem. Feferonkou lze i prokládat.
Nechá se v chladu minimálně 1 týden odležet.

zpět na obsah


ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam Taťkovy utopency ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam

(pro nezasvěcené - tvrdá „Y" jsou zde volena záměrně a jsou výsledkem veškerých diskusí na téma životnost a neživostnost pojmů utopenci/utopence)
autor: Taťka
akce
BBCC: Bregenz, 19. - 23. srpna 1998

nejprve si obstaráte plastový kyblík s poklopem od podnikatelského (tj. cca 10-ti kilového) balení hořčice - někde vám ho dají zdarma, někde za něj dáte 10,-- Kč nebo možná i více

dále si připravíte
- cca 5 kg buřtů
- cca 3 kg cibule
- koření, vodu a ocet na zálivku

no a pak se zeptáte Taťky, na tajný recept jak vaří nálev - pokud Vám to NEŘEKNE, tak ty buřty sníte klasicky s octem a cibulí nebo si uvaříte buřtguláš

ALE pokud vám to ŘEKNE, tak do připraveného plastového kbelíku vrstvíte
- rozpůlené buřty
- cibuli
- vše zaléváte připraveným vychladlým nálevem
- necháte odležet cca 1 týden

vhodné podávat
- s chlebem
- a pouze za hranicemi České republiky (tam chutnají nejlépe)

Nedoporučujeme zálivkové experimenty neboť při špatné kombinaci lze snadno vytvořit cosi zcela 
nepoživatelného, co vám zvláště v cizině chuť domova nepřiblíží…

zpět na obsah


ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam Taťkův dort ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam

autor: Věra Hejtmánková
akce: Taťkovy narozeniny, 9. dubna 1999

4 - 5 bílků
20 dkg pískového cukru
20 - 25 dkg mletých ořechů
pečící papír
rum (min. 1/4 litru)
ananasová šťáva
3 šlehačky
balíček piškotů
ananasový kompot

na zdobení:
šlehačka
ztužovač šlehačky
čerstvé nebo kompotované ovoce

Bílky ušleháme, do nich se zamíchají ořechy a cukr.
Z pečícího papíru vystřihneme dvě kružnice o velikosti dortové formy. Dáme na plech a na něj 
naneseme těsto. Pečeme v troubě 2,5 - 3 hodiny při cca 90°.
Upečené placky pokapeme rumem a ananasovou šťávou (asi 5 - 6 lžiček).
Ušleháme tři šlehačky.
Piškoty pokapeme rovněž rumem a ananasovou šťávou.
Trochu rumu smícháme s ananasovou šťávou.

Do dortové formy klademe postupně vrstvy:
1. upečená a pokapaná placka
2. vrstva piškotů - pokapat
3. šlehačka
4. hustě poklást kousky ananasu
5. šlehačka
6. piškoty - pokapat
7. šlehačka
8. piškoty - pokapat
9. šlehačka
10. ananas
11. šlehačka
12. piškoty - pokapat
13. šlehačka
14. druhá upečená placka - pokapat

Dort dát ztuhnout do ledničky do druhého dne. Pak dle vlastní fantazie zdobit šlehačkou (se 
ztužovačem) a ovocem.

zpět na obsah


OAJovy buřty v pivě

autor: OAJ
akce
BBCC: Sázava, 10. - 12. září 1999

- cca 5 kg koňských buřtů či točené koniny nakrájené na buřtí kousky
- cca 3 - 5 kg cibule
- 2 - 3 flašky kečupu
- 1 basa piva
- koření - mletý pepř, celý pepř, nové koření, bobkový list

do remosky (či pekáčku) navrstvíme
- buřty rozkrojené na půlku
- zasypeme pokrájenou cibulí
- zalijeme kečupem
- navrch přidáme 1 celou nebo pokrájenou feferonku
- posypeme mletým pepřem
- možno přidat celý pepř, nové koření a bobkový list
- zalijeme pivem až je navrstvené veškerenstvo potopené (velmi vhodné je černé pivo)
- zapékáme cca 20 - 30 minut

podává se s 
- chlebem
- pivem
- možno přidat sterilované všechnomožné dle vlastní chuti

zpět na obsah


ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam Ilonin rýžový salát ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam

autor: Ilona
akce
BBCC: 2. narozeniny 14. září 1999

- rýže pro celé
BBCC
- paprika
- rajčata
- salátová okurka
- chřest
- krabí maso (krabí tyčinky)
- olivy

Rýži uvaříme klasicky do měkka a necháme vychladnout.
Na oleji opečeme papriku a necháme rovněž vychladnout, na jemno nakrájíme veškerou zeleninu a 
krabí maso.
Vše smícháme a ochutíme zálivkou.

Zálivka:
- francouzská hořčice s estragonem
- ocet
- voda

Vše smícháme, můžeme ochutit oreganem a solí.

zpět na obsah


ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam Ilonin těstovinový salát ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam

autor: Ilona
akce
BBCC: 2. narozeniny 14. září 1999

- sáček těstovin (cca 500 g - vhodné jsou větší tvary jako mušle, mašle apod.)
- 1 sterilovaný hrášek
- 1 sterilovaná kukuřice
- 2 - 3 lžíce majonézy
- tuňák
- sůl a pepř dle potřeby
- petržel na zdobení

Těstoviny uvaříme, propláchneme a necháme vychladnout. Smícháme se zeleninou a majonézou. Dle 
potřeby ochutíme solí a pepřem.
Potom přidáme tuňáka - lze buď zamíchat nebo navršit doprostřed mísy.

zpět na obsah


ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam Jájin nakládaný zeleninový salát ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam

autor: Jája
akce
BBCC: 2. narozeniny 14. září 1999

- 1 díl balkánského sýra
- 1 díl naložených paprik
- 1 díl cukety
- olej
- provensálské koření

Vše nakrájet na kostičky, promíchat s kořením, skládat do sklenice a zalívat olejem. Horní vrstva musí 
být ponořena do oleje.
Nechat odležet minimálně 3 dny (nám ovšem vydrželo ještě další 14 dní - až do další akce 
v Počátkách).

zpět na obsah


ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam Kuře alá Cihelna ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam

autor: Zuzka
akce
BBCC: Cihelna, 11. - 13. srpna 2000

500g kuřecí prsa (lze použít i vepřová panenka) - uvařit a nakrájet
2 stroužky česneku - nakrájet na nudličky
1 cibule - osmahnout
3 lžíce oleje - dát pod cibuli před osmahnutím

potom se přidá maso, osmahne se asi 3 - 5 min., potom se zaleje zálivkou a pohřeje asi 5 min.

zálivka:
1 lžička červené papriky
0,5 lžičky soli
1 lžička mletého zázvoru
1 lžíce cukru moučka
2 lžíce sojové omáčky
3 lžíce vývaru z masa

Dobrou chuť
BBCC přeje
Zuzana

zpět na obsah


ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam Salát z matjesů alá Jája ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam

autor: Jája
akce
BBCC: Burčák, 27. září - 1. října 2000

Propriety:
- matjesy (nejlépe uzené)
- brambory
- cibule
- sladkokyselé okurky
- kyselé jablko

Nálev:
- olej
- ocet
- pepř
- sůl
Vše namíchat dle chuti strávníka.

Brambory uvařit, pak vše pokrájet, zalít nálevem a nechat proležet tak jednu hodinu. Sníst do druhého 
dne.

zpět na obsah


ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam Rybí směs alá Perná ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam

autor: Vrstevnice
akce BBCC: Burčák, 27. září - 1. října 2000

na kousky nakrájet
- různé druhy nakládaných ryb (uzených i kyselých)
- cibuli nebo pórek
- olivy
- nakládané feferonky
- česnek (popř. použít sušený plátkový česnek)

smíchat
- 1 balíček drcené pepřové směsi
- 1 balíček zeleného pepře
- 2 - 3 lžičky mletého černého pepře
- 2 - 3 lžičky mletého bílého pepře
- 2 - 3 lžičky pálivé papriky
- 1/2 balíčku koření na ryby Kotány

připravit
- olej
- bobkový list
- nové koření
- celý černý pepř

do sklenice (nebo libovolné uzavíratelné nádoby) klást vrstvy
- trochu oleje
- položit vrstvu ryb
- posypat kořením
- zasypat cibulí, pórkem, olivami, feferonkami apod.
- položit 1 bobkový list + 5 kuliček celého pepře + 2 kuličky nového koření 
- zalít olejem
- položit vrstvi ryb
- posypat kořením
- zasypat cibulí, pórkem, olivami, feferonkami apod.
- položit 1 bobkový list + 5 kuliček celého pepře + 2 kuličky nového koření 
- zalít olejem
- atd. až do zaplnění nádoby - horní vrstva musí být zalita olejem

Nechat odležet v chladu minimálně 1 týden. Podávat dle chuti s chlebem a pivem nebo vínem.

zpět na obsah


ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam Nakládané houby alá Naděje ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam

autor: paní Lišková
akce
BBCC: Naděje, 20. - 22. října 2000

- cca 1,75 kg hub

Rozkrájíme na větší kousky a 5 - 10 minut povaříme ve slané vodě. Pak propláchneme studenou 
vodou a necháme řádné okapat.

Přidáme:
- cca 90 dkg očištěných paprik - nakrájených na větší kousky
- cca 60 dkg cibule - nakrájené na proužky
- 250 g rajského protlaku
- 250 g kečupu
- 1 l oleje

Vše společně s houbami povaříme.

Samostatně svaříme:
- 2 dcl vody
- 6 dkg soli
- 4 dcl octa
- 30 dkg pískového cukru
- 6 kuliček pepře
- 6 kuliček nového koření
- 6 ks bobkového listu
- 6 ks hřebíčku

Povaříme zhruba 5 minut. Pak vyndáme koření a smícháme s houbovou směsí.
Plníme do sklenic a sterilizujeme 20 - 30 minut.

zpět na obsah


ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam Zeleninový závin pro Jarouše ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam

autor: Edita
akce
BBCC: PraSká III., 27. dubna - 1. května 2001

- 1 balíček lístkového těsta (na 2 záviny)
- 1,5 balíčku mražené zeleniny s kukuřicí a paprikou (nejlépe Benátská směs)
- kysaná smetana
- koření = kari, chilli, bylinky, sůl, kmín
- rozinky
- krájené olivy
- 1 - 2 vařená vejse (dle chuti)

Zeleninu podusíme a smícháme s kořením a zakysanou smetanou. Možno event. zahustit moukou - 
směs NESMÍ téct. Nakonec přidáme olivy a rozinky a směs lehce prohřejeme. Necháme zchladnout.
Z lístkového těsta vyválíme plát, plníme zeleninovou směsí a dále postupujeme jako při přípravě 
klasického závinu.

zpět na obsah


ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam Olympia tyčinky ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam

autor: Toni (který to přeložil z časopisu BIKE 05/2001)
akce
BBCC: Korsika, 30. června - 15. července 2001

Na cca 20 tyčinek je třeba
- 50 g lískových oříšků
- 50 g dýňových semínek
- 100 g fíků
- 50 g sušených švestek
- 2 čerstvá jablka
- 50 g slunečnicových semínek
- 150 g hrubé mouky
- 150 g ovesných vloček
- 1 l vody
- 5 lžic slunečnicového oleje
- 100 g rozinek
- 1 lžičky soli (nejlépe obohacené jódem)
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce skořice

Oříšky, různá semínka, fíky a sušené švestky nasekáme na hrubo.
Mouku a ovesné vločky vsypeme do mísy, přidáme vodu, olej a ostatní suroviny a zamícháme. 
Ochutíme solí, medem a skořicí. Uhněteme těsto.
Plech vyložíme papírem na pečení a těsto rovnoměrně rozetřeme. Pečeme v předehřáté troubě (na 
180°) cca 30 minut.
Ještě teplé rozřežeme na tyčinky a necháme vychladnout.
Po požití této krmi je údajně organizmus připraven na vysokou zátěž !!!
POZOR - v horkém počasí mají tyčinky značnou tendenci měknout !!!

zpět na obsah


ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam Sardinkový mišmaš na špagety ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam

autor: Radek
akce
BBCC: Korsika, 30. června - 15. července 2001

- 1 balíček špaget
- sardinky dle vlastní chuti (ne v tomatě)
- Sugo (drcený rajčatový protlak)
- koření = bazalka (nejlépe čerstvá), oregano, provensálské koření apod.

Na pánvi smícháme všechny přísady na mišmaš, tj. sardinky, protlak a ochutíme dle vlastní chuti. 
Nandáme na špagety uvařené klasickým způsobem a pak už se jen olizujemeňam ňam ňam ňam .

zpět na obsah


ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam Kaldoun ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam ňam

autor: Zuzka podle osvědčeného babiččina receptu
akce
BBCC: Dymník, 10. - 12. srpna 2001

- 1 kuře (popř. jen prsa nebo čtvrtky)
- 1 květák

Nejprve začneme vařit kuře, později přidáme květák tak, aby obojí bylo současně měkké. Kuře 
případně obereme, maso ponecháme ve vývaru a přidáme knedlíčky a vaříme cca 20 minut.

Knedlíčky:
- 6 - 7 rohlíků
- cca 1 litr mléka
- 2 vejce
- muškátový oříšek
- sekaná petrželka
- lžička másla
- strouhanka

Rohlíky nakrájíme a zalijeme mlékem tak, aby kostky nasákly jako u nádivky. Když jsou kostky 
nasosané, přidáme sůl, celá vejce, muškátový oříšek, petrželku a máslo. vše smícháme a zahustíme 
strouhankou tak,a by šly tvořit knedlíčky.

zpět na obsah


Copyright © BBCC odkaz naVrstevnice
kuchařku ve formátu DOC můžete stáhnout zde

odkaz na hlavní stránku www.BBCC.cz
BBCC - hlavní stránka
správce stránky: odkaz naHonza Brč
e-mail: poslat e-mailBrc@BBCC.cz
naposledy upraveno:
11.11.2002 14:51