Brtsch

přejít na přehled dnů celé dovolené

dovolená v severním Německu
deník Jáji

9.-22. 7. 2016

9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21


9.7.
Vyjíždíme. Při odjezdu nemůžeme najít držák na navigaci, průvodce, novou mapu. Vyrážíme s komunistickou mapou a držákem vypolstrovaným toaletním papírem ve 13 h.
Celý den jedeme bez problému. Do Egestorfu dorážíme ve 20 h. Hostitelka Gabi je grafická designérka. Byteček je původní bydlení pro námezdní dělníky. Bydlí se nám tu dobře. První noci jsou zvláštně teplé. Jsme tu pět nocí. Poslední noc se ochladilo. Jinak snídáme a večeříme venku.


10.7.
Výlet na kole po vřesovišti. Honza běduje nad novým sedlem. Jalovce, borovice, břízy, buky, písek, vřes, borůvky, třezalka.
Večer jdeme na koncert do kostela, nemáme na něj, tak jedeme do Lüneburgu - překvapivě velké a zachovalé historické město.


11.7.
Jedeme do Hamburgu. Asi 15 km před městem parkujeme a jedeme dál na kole. Chytla jsem hysterák, že nenajdeme cestu nazpátek. Tunel pod řekou. Moderní pohodlné město. Kafíčko u vody. Auto jsme našli. Předměstí plné přistěhovalců, zahrádkářská kolonie s tureckými vlajkami.


12.7.
Výlet do Brém a Fischerhude, to je umělecká vesnička. Kafíčko v domě, kde bydlel R.M.Rilke.
Brémy - historické město, hodně dostavěné. Večeře v moderní pizzerii.


13.7.
Cyklovýlet do Lüneburgu. Schiffshebewerk - obrovský výtah pro lodě. Podél plavebního kanálu k Labi. Větrný mlýn. Trochu pršelo.
Večeře v Egestorfu.


14.7.
Ráno odjezd. Chvíli si myslíme, že jsme zapomněli foťák v Brémách. Nakonec byl u chladničky v kůlně. Kvůli nervóznímu odjezdu nevím, jestli jsem vypnula elektrický zářič a nepodpálila Egestorf. Trochu se kazí počasí.
Zastávka v Friedrichskoog. Leje. Dáváme si výborné matjesy.
Odpoledne přejezd do Nordhafen. Ještě stíháme krátkou projížďku po okolních vesnicích a nákup v Südden. Večer fotím na pláži, odkud se vyráží na Süddfall.
Byteček samá serepetička: tři dřevěné koně, plyšová treska, husy, které hýbají ve větru zadečkem.


15.7.
Celodenní výlet do Husum.
Zvláštní krajina - úplná rovina, zvláštní pocit rozlohy, velké plochy. Nejdříve člověk neví, co by tam dělal, ale pak tomu kouzlu podlehne.


16.7.
Přejezd z poloostrova Nordstrand do Lübecku. Celý den prší, žádné rozhledy.
Zastávka u zámku v Glücksburgu.
První zkušenost v Ostsee máme v Kleine Watts: u moře chystají místní vesničané sobotní party a pečou prase. Malý stánek, trochu jako v Čechách, dobrý koláč.
Další zastávka v Plön - centrum Holštýnského Švýcarska, bylo by tu hezky, ale leje, tak za chvíli zase lezeme do auta.
V 18 h. jsme v Lübecku - Schwartauer Alle 39. Dům patří paní, která současně provozuje divadlo Hoftheater Lübeck. Představení měli zrovna včera. Prošli jsme divadelní sál. Večeře v turistické restauraci u radnice.


17.7.
Vyrážíme na procházku na staré město. Celé město Lübeck je postavené na ostrově. Za války vybombardováno jen z 1/5, takže tu zůstalo více staveb než v jiných hanzovních městech. Co jsme viděli: Hanzovní muzeum, kostely, obědváme u Holstentor brány.


18.7.
Přejezd na Rujánu. Zastávka ve Warnemünde. Velké zaoceánské lodě.
Odpoledne přejezd do Sellin - kouzelné městečko připomínající dobu začátku 20. století. Bytná vyhlazená botulinem. Příjemný byteček, u terásky máme pítko pro ptáčky.
Večer jsme šli na sulc.


19.7.
Celodenní výlet na kole. V Baabe v Honzově kempu postavili dřevěné domky.
Nejzazší bod byl Klein Zicker. Rusové zde v r. 1967 postavili radar a obytné stavby pro obsluhu. V r. 1993 to všechno zbourali. Teď je tam chráněná biosférická oblast.
V Thiessow byl trh s rukodělnými výrobky. Honza tam nejdříve chtěl koupit ptáčky s vrtícími ocásky a pak takovýho plechovýho tlusťocha, naštěstí jsme neměli dost hotovosti. Zpět přes přívoz.


20.7.
Dneska máme přímořský den. Vyrazili jsme na pláž.
Odpoledne začínají oslavy 150 let založení Sellinu, hraje tu pět kapel, okukujeme, posloucháme, pijeme pivo.


21.7.
Sassnitz Parkplatz Wedding
Waldhalle
Wissower Klinken
Forst am Werder
Nationalparkzentrum Königsstuhl
Lohme
Buddenhagen
Sassnitz


přejít na Brtsch/hlavní
nebo na Brtsch/akce

nebo na Brtsch/privat akce

webmaster: Honza Brtsch - kontakt

Poslední úpravy stránky: 08.03.2023